Psikiyatri Tedavi Hizmetleri
Elazığ Psikiyatri Tedavi Hizmetleri, akıl ve ruh hastalıkları alanında hizmet veren bir tıp merkezidir. Bu alan akıl ve ruh sağlığının korunması ve ruhsal hastalıkların tedavisi ile ilgilenir.
Psikiyatri tedavi hizmetleri kişiye özgü tedavi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilir. Tedavi planlamasında bireyin biyolojik yapısının yanında aile ve sosyal çevresi ve kişisel özellikleri de dikkate alınır. Tedavinin etkili olabilmesi için doktor ve hasta arasında güvenli bir bağlanmanın gerçekleşmesi gerekir. Bu yüzden diğer alanlardan farklı olarak hasta ile doktor arasındaki iletişimin kuvvetli olması oldukça önemlidir.
Kliniğimiz, alanında uzman kadrosu ile uzun yıllardır Elazığ’da hizmet vermektedir. Psikiyatri konusunda Elazığ’da rahatlıkla danışabileceğiniz bir klinik olarak hizmet vermektedir. Elazığ Psikiyatri tedavi hizmetleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak veya randevu oluşturmak için hemen iletişim kurabilirsiniz.
Psikiyatri Nedir?
Bir tıp dalı olan psikiyatri nedir? Psikiyatri, ruh hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile uğraşan uzmanlık alanıdır. Bu terim ilk defa Alman psikiyatrist Johann Christian Reil tarafından kullanılmıştır. Ruh hastalıkları davranış, duygu ve düşünce değişiklikleri sonucu ortaya çıkar. Psikiyatri de bu rahatsızlıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkışı bedensel problemlerin yanında çevresel koşullara da dayanmaktadır. Bu faktörler hastalığın etki derecesine göre değişir. Ruhsal travmaların oluşmasında daha çok dış etkenler etkiliyken bazı ruhsal hastalıklarda ise bedensel etkenler etkili olabilir.
Psikiyatri bölümü uzmanlar ve klinik psikologlardan oluşur. Psikiyatri alanı ile ilgilenen doktorlara psikiyatrist adı verilir. Psikiyatristler, rahatsızlıkların ortaya çıkarılmasında klinik görüşmelerin yanında muayene ve laboratuvar tekniklerinden de yararlanır. Psikiyatristler ruhsal hastalıkların tanı, tedavi ve engellenmesi üzerinde çalışır.
Psikiyatri Tanı Yöntemleri
Psikiyatri tanı yöntemleri arasında öncelikle kişinin detaylı şekilde değerlendirilmesi gelir. Peki tanı için psikiyatri neye bakar? Bunun için öncelikle hastanın öyküsü bilinmelidir. Bu öykünün tam olarak oluşturulması için hastadan alınan bilgilerin yanında yakınlarının verdiği bilgiler de önemlidir.
Hastanın öyküsüyle birlikte ruhsal durum muayenesi tanı kriterleri arasında önemli bir yere sahiptir. Muayene sırasında hastanın verdiği tepkiler ve anlattıklarından yola çıkarak bir sonuca varılmaya çalışılır. Kişinin fiziksel özellikleri, hareketlerindeki düzensizlik ve algısal bozukluklar hastalığın teşhisinde kullanılabilir.
Psikolojik rahatsızlıkların tanısı için kullanılan psikometrik testler, psikiyatrist görüşmesinde yapılacağı gibi online olarak dijital ortamda da yapılabilir. Psikiyatri testi hastaya sorulan sorular aracılığıyla verilen cevaplardan yola çıkarak teşhisin yapılmasına yardımcı olur.
Psikiyatrinin Tanı ve Tedavisini Yaptığı Hastalık Grupları
Psikiyatrinin tanı ve tedavisini yaptığı hastalık grupları ayrı başlıklar altında incelenebilir. Bu hastalıklar kişilerin aile, sosyal çevre ve işyerindeki işlevselliğini düşürür. Bu hastalıkların tedavi edilmemesi durumunda kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürülemez.
Panik ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın anksiyete bozukluğu, hastanın herhangi bir olay, durum ya da düşünce karşısında yaşamış olduğu yoğun kaygı ve panik halidir. Yaşanan bu kaygı, kişinin hayat kalitesini düşürür.
Alkol ve Madde Bağımlılıkları
Alkol ve madde bağımlılıkları, beyindeki kimyasal ve biyolojik değişikliklerden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın tedavisinde en önemli unsur kişinin kendisinin bağımlılıktan kurtulmak istemesidir.
Akut ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma sonrası stres bozukluğu, yaşanan sarsıcı bir olaydan sonra kişide görülen duygudurum ve düşünce kaynaklı psikolojik bir rahatsızlıktır. Travmatik olayların kişinin belleğinden silinememesi sonucu oluşan stres bozukluğudur. Bu rahatsızlıkta belirtiler yaşanan olaydan hemen sonra çıkmayabilir. Travmanın ortaya çıkması bazen yıllar sürebilir.
Bipolar Bozukluk
Bipolar bozukluk, kişinin duygu durumunun iki uç duygu arasında gidip gelmesidir. Duyguların bu dalgalı hali bir kaç gün sürebildiği gibi bir kaç ay da sürebilir. Depresif ruh halinin yanında kişi belli bir dönem aşırı özgüven ve mutluluk hissettiği mani bir süreç yaşayabilir. Ömür boyu süren bir tedavi süreci vardır. Duygudurum bozuklukluğu ilaçlarla kontrol altında tutulmaya çalışılır.
Cinsel Açıdan Yaşanan İşlevsel Bozukluklar
Cinsel açıdan yaşanan işlevsel bozukluklar, cinsel ilişki sırasında kişinin tatmin olmasını engelleyen herhangi bir sorundan kaynaklanır. Toplumda sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen doktora gitme noktasında insanların çekindiği bir hastalıktır. Psikolojik ya da fiziksel sebeplerden kaynaklanabilir.
Depresyon
Depresyon bir duygudurum bozukluğudur. Kişinin günlük yaşamını etkileyen olumsuz duygular bütünüdür. Günümüzde sık görülen rahatsızlıklardandır. Ciddiye alınması gereken ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. İlerleyen depresyon, fiziksel ve duygusal sorunlara neden olur. Tedavi için psikoterapi ve ilaç beraber uygulanır.
Sosyal Fobi
Sosyal fobi, kişinin günlük yaşantısında kendisini gözlem altında hissetmesinden ya da çevre tarafından yargılanmaktan korkmasından ortaya çıkan aşırı endişe, korku ve utanç duygusudur. Bu durum kişinin sosyal hayattan uzaklaşmasına ve içine kapanmasına yol açar.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sıklıkla çocukluk döneminde karşılaşılan bir hastalıktır. Çocuğun sürekli bir dikkatsizlik yaşaması, aşırı hareketlilik ve kendini kontrol etmede güçlük şeklinde belirtileri vardır. Erken yaşta tedavi edilmediğinde ileride sorun artarak devam edebilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif kompulsif bozukluk sürekli tekrarlayan düşüncelerin etkisinde kalan kişinin bu duygulardan kurtulmak için tekrar eden davranış ritüelleri geliştirmesidir. Bu tür hastalar düşüncelerini ve korkularını takıntı haline getirirler. Davranış terapisi ve ilaç ile tedavi edilebilir.
Somatoform Bozukluklar
Somatoform bozukluklar, herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olmayan kişinin vücudunun farklı yerlerinde ağrılar hissetmesidir. Kişinin psikolojik sorunları arttıkça ağrıları da şiddetlenir. İçine kapanık kişilerde ruhsal bozukluklar kendini fiziksel rahatsızlıklar şeklinde gösterir.
Şizofreni
Şizofreni, kişinin davranışlarını, duygu ve düşüncelerini değiştiren, ailesi ve çevresiyle ilişkilerini bozan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin gerçekle bağlantısı kopar ve kendi kurduğu bir dünyanın gerçekliğine inanmaya başlar. Hayat boyu süren bir hastalıktır ve tedavi gerektirir.
Uyku Bozuklukları
Uyku bozuklukları, yeterince uyuyamama ve uyku halinde ortaya çıkan fiziksel olaylardan dolayı oluşan bir rahatsızlıktır. Uyuyamamanın altında psikolojik bir sebep olabilir. Öncelikle bu sorunun kaynağı bulunmalı ve tedavi edilmelidir.
Yeme Bozuklukları
Yeme bozuklukları, sağlığa zararlı şekilde aşırı ya da yetersiz beslenmedir. Bu tür bir beslenmeden dolayı kişinin sağlığı zarar görür.
Psikiyatri Hastalıklarında Tedavi Süresi
Psikiyatri hastalıklarında tedavi süresi rahatsızlığın derecesine göre değişir. Basit rahatsızlıklar birkaç hafta içerisinde tedavi edilebilir. Fakat rahatsızlığın boyutuna göre bazı tedaviler yıllar sürebilir.
Tedavinin süresini hastalığın yapısı, şikayetlerin süresi, rahatsızlığın günlük hayata etkisi ve sosyal çevrenin bu süreçteki tavrı belirler. Psikolojik rahatsızlıklar kişinin tek başına üstesinden gelebileceği bir hastalık değildir. Tedavi süresince sosyal çevrenin desteği ve etkisi önemli rol oynar. Bu durum tedavinin süresini kısaltabileceği gibi olumsuz bir yaklaşım süreyi uzatabilir.
Psikiyatri Tedavisini Kimler Almalı?
Psikiyatri tedavisini isteği ve rızası olan herkes alabilir. Burada asıl merak edilen soru psikiyatriye neden gidilir? Kişinin duygu ve düşüncelerinde oluşan işlevsel bozukluklardan dolayı ortaya çıkan normalin dışında seyreden ruhsal durumdan dolayı psikiyatriye gidilir.
Kişi psikolojik problemlerle başa çıkamadığı zaman hayat kalitesi düşer. Bu durum kişinin aile hayatına ve sosyal ilişkilerine yansır. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman kişi nasıl ki vücudunda ağrıyan bir yerin tedavisi için doktora başvuruyor ise yine aynı şekilde ruhsal durumunu düzeltmek için de psikiyatriste gitmelidir.
Bazı kronik rahatsızlıklar tedavi edilememesi ya da tedavi sürecinin uzun olmasından dolayı insanlarda duygusal sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Böyle durumlarda hasta hem kronik hastalığı hem de onun ortaya çıkardığı sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalabilir. Böyle durumlarda hasta, gerekli psikolojik desteği almadığında ruhsal olarak ciddi sıkıntılar yaşayabilir.
Genel olarak psikolojik destek alınması gereken durumları şöyle sıralayabiliriz:
- Uzun süreli moral bozukluğu, depresyon hallerinde
- Tükenmişlik sendromu durumunda
- Varoluşsal problemler ve kişinin kendi ile ilgili yaşadığı kimlik bunalımında
- Düşünce ve davranışlarda ortaya çıkan takıntı durumlarında
- Hayat kalitesini düşüren korku ve endişe hissiyle baş edebilmek için
- Dikkat eksikliği ve yoğunlaşma ile ilgili yaşan sıkıntılarda
- Evlilikte yaşanan sorunları çözmek için
- Boşanma öncesi ve sonrasında danışmanlık almak amacıyla
- Özgüven eksikliği gibi sosyal hayatta ortaya çıkan problemlerle baş edebilmek amacıyla
- Ergenlik ile ilgili sorunların üstesinden gelebilmek için
- Cinsellik ile ilgili her türlü sorunun çözümünde psikiyatriye gitmek gereklidir.
Psikiyatri Hastalıkları Nasıl Tedavi Eder?
Psikiyatri hastalıklarının tedavisinde kişinin akıl ve ruh sağlığı düzenlemeye çalışılır. Yani beyindeki kimyasal düzensizliği dengelemeyi ve duygusal sorunları en aza indirmeyi amaçlar. Bunun için birçok yöntem kullanır. Burada açıklanacak yöntemler aynı zamanda psikiyatri ne yapar sorusuna cevap olacaktır.
Psikiyatristler her hastaya özel tedavi süreci planlar. Aynı zamanda her hastalığın farklı bir tedavi süreci vardır.
Psikoterapi
Psikoterapi, ayakta ve yatan hastaların tedavisinde kullanılan yaygın bir yöntemdir. Ruhsal bozukluk ve davranış bozukluğu tedavisinde etkilidir. Psikoterapinin çeşitli türleri vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bilişsel Davranışçı Terapi
- Diyalektik Davranışçı Terapi
- Aile Terapisi
- Grup Terapisi
- Kişiler Arası Terapi
İlaç Tedavisi
Psikiyatri ilaçları, ruhsal bozuklukları tedavi için kullanılır. Psikoterapi yöntemiyle beraber kişilerin duygu durumlarını rahatlatmak amacıyla verilir. Oldukça etkili bir yöntemdir. Bu tedavilerde kullanılan psikiyatri ilaçları isimleri şu şekildedir:
- Duygudurum düzenleyici ilaçlar
- Antidepresanlar
- Kaygı giderici (Anksiyolitik) ilaçlar
- Antipsikotikler ilaçlar (tüm ruhsal bozuklukları tedavi için kullanılan ilaçlardır.)
Çift Tanı Tedavisi
Çift tanı tedavisi, kişinin yaşadığı iki farklı ruhsal bozukluğun giderilmesi için uygulanır. Bir kişi hem bağımlı hem de anksiyete bozukluğu ile ilgili sorunlar yaşıyorsa bu yöntem iki durumunda aynı anda tedavisi için kullanılır.
Alternatif Tedavi Yöntemleri
Alternatif tedavi yöntemleri, ilaç ve terapi gibi temel tedavilerin yanında ek olarak kullanılan tamamlayıcı yöntemlerdir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Beslenme
- Egzersiz
- Meditasyon
- Yoga
On iki Adımlı Program
On iki adımlı program, özellikle bağımlılıkla ilgili sorunların tedavisi için kullanılan bir yöntemdir. 12 aşaması olan bu yöntem bir koç denetiminde uygulanır.
Psikiyatri Doktoru Ve Görevleri Nelerdir?
Psikiyatri doktoru, ruhsal, duygusal ve davranışsal bozuklukların teşhis ve tedavisi alanında eğitim almış tıp doktorudur. Bir psikiyatristin çalıştığı psikiyatri kliniği altında temel olarak yapması gerekenler şunlardır:
- Hastanın şikayetini dinleyip tıbbi öyküsünü öğrenerek hasta bilgi formuna işlemek
- Hastanın fiziksel muayenesini yapmak
- Ruhsal bozukluklar, duygudurum bozuklukları, yeme ve uyku bozuklukları ve bağımlılık gibi rahatsızlıkların teşhis ve tedavisini yapmak
- Muayene, tıbbi öykü, gözlemler ve psikolojik testlerden yola çıkarak verileri yorumlayıp, değerlendirmek ve gerekli görüldüğü durumlarda ilaç yazmak
- İlaçların hastalığın tedavisinde etkinliğini ve yan etkilerini takip etmek
- Bir tedavi planı oluşturarak süreci bu programa göre takip etmek
- Tanı ve tedavi sürecinde doktor, psikolog ve hemşire ile işbirliği içerisinde olmak
- Hastayı ve hasta yakınlarını hastalık, hastalığın riskleri ve tedavi süreci hakkında bilgilendirmek
- Hastalara psikoterapi tedavisini uygulamak
- Psikiyatri kliniği hastalarının takip ve kontrollerini yaparak hasta raporları hazırlamak
- Hastanın iyileşme sürecine göre gerekli tedavi değişikliklerine karar vermek
- Diğer doktorlarla koordineli şekilde çalışmak
- Yatan hastaların takip ve kontrollerini yapmak