Cinsel terapi, bireylerin veya çiftlerin yaşadıkları cinsel sorunları anlamalarına, nedenlerini keşfetmelerine ve çözüm yolları geliştirmelerine yardımcı olan bir terapi türüdür. Alanında uzman psikolog ya da terapistler tarafından yürütülür.
Cinsellik, bireyin ruhsal, fiziksel ve duygusal sağlığının doğal bir parçasıdır. Ancak toplumda hâlâ tabu olarak görülebilen bu konu, birçok kişinin yaşadığı sorunları dile getirmesini zorlaştırabilir. Oysa ki cinsel yaşamda karşılaşılan problemler oldukça yaygındır ve çözüm yolları da mevcuttur. Bu noktada cinsel terapi devreye girer.
Bu terapi sürecinde, cinsellik konuşulması ayıp ya da yanlış bir konu değil, bireyin yaşam kalitesini etkileyen doğal bir alan olarak ele alınır. Terapi seanslarında mahremiyet, güven ve yargısız bir yaklaşım temel alınır.
Cinsel terapi, çok farklı nedenlerle tercih edilebilir. En sık karşılaşılan konular arasında şunlar yer alır:
Ülkemizde yaşanan cinsel sorunlara göz attığımızda, cinsel eğitimsizlikten kaynaklanan sorunlar, cinsel bilgi eksikliği, cinsel deneyimin yetersiz olması, cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, yetiştiriliş biçimi nedeniyle sağlıklı bir bedene ve psikolojik yapıya sahip bireylerde ya da çiftlerde cinsel sorunlar sık görülmektedir. Bu sebeplerle meydana gelmiş olan cinsel sorunlar da birkaç seans danışmalık verilerek tedavi edilebilmektedir.
Cinsel tedaviler, psikoterapi oturumları muayenehane veya hastanelerde yapılır.
Cinsel terapi bu konuda eğitim almış, deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından uygulanır. Cinsel terapi genellikle bireysel ya da çift olarak yürütülür. Danışanın partneri varsa çift olarak yürütülmesi tedavi başarısını daha da artırmaktadır. Öncelikle her iki partnerle ayrı ayrı görüşülerek cinsel öykü ve cinsel sorun öyküsü alınır. Sorunun alanları belirlendikten sonra tedavi hedefleri çiftle beraber saptanır. Görüşmelerin sıklığı, süresi ve temel ilkeleri belirlenir.
Tedavilerin bilimsel olarak kanıta dayanması gerekir. Tıbbın, psikiyatrinin ve cinsel terapilerin bilimsel standartlarına olduğu kadar etik kurallarına da uygun olmalıdır. Örneğin, cinsel sorunla başvuran bir hastada psikiyatristlerin muayenesi bedensel incelemelerden değil, davranış, düşünce ve duyguların incelendiği görüşmelerden oluşur. Bedensel bir sorunu olduğunu düşündüğü kişiyi ise kadın hastalıkları ve doğum uzmanı veya üroloji uzmanına yönlendirmelidir.
Cinsel terapi, bazen psikoeğitim, bazen de duygusal-ilişkisel dinamikler üzerinden ilerler. Cinsel bölgelerin anatomisi ve fizyolojisi, cinsel yanıtların işleyişi, yanlış cinsel inanışlar, cinsellik kavramı anlatılır. Daha sonra çeşitli ev ödevleri verilerek cinsel terapi uygulanır.
Seanslar süresince danışanın rahat hissetmesi ve açık bir iletişim kurması terapinin başarısı açısından oldukça önemlidir.
Cinsel terapide başarı oranı genellikle yüksektir. Kadın cinsel işlev bozuklukları arasında en sık görülen vajinismus tedavi açısından en yüz güldürücü sorundur. Cinsel terapiye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluğu olduğu da söylenebilir. Disparoni (ağrılı cinsel ilişki) tedavisi vajinismus tedavisine benzer ve cinsel terapi ile başarı oranı oldukça yüksektir. Bedensel nedenlere bağlı kadın uyarılma bozukluklarında nedene yönelik tedavi uygulanır. Örneğin menopoz dönemindeki hormon tedavileri sorunun çözümünde çok önemli bir yer tutar. Ya da herhangi bir ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan uyarılma bozukluğunda ilacın değiştirilmesi ya da dozunun azaltılması sorunu kolayca çözebilir. Ancak cinsel istek bozukluğu tedavisinde cinsel terapiye yanıt oranı diğer cinsel sorunlara göre daha düşüktür.
Sonuç olarak, cinsel terapi; cinsellikle ilgili sorunların konuşulabildiği, çözümler üretilebildiği güvenli bir alandır. Cinsel yaşamın da ruh sağlığının bir parçası olduğu unutulmamalıdır.